Scapa din cercul vicios al experientei necesare pentru angajare

oul-sau-gainaFoarte multi tineri care vor sa se angajeze sunt frustrati. Ei zic: “Nu ma angajeaza nimeni pentru ca nu am experienta. Dar cum sa fac experienta daca nu ma angajeaza nimeni. Si din aceasta dilema nu pot iesi. Ce tara naspa….” O dilema din ciclul “Ce a fost mai intai, oul sau gaina?

Ei bine, exista o solutie. De fapt o solutie cu 2 componente.

Prima componenta: Fa voluntariat si practica.

De ani de zile s-au introdus pe la unele licee si in facultati conceptul de practica la firme. Din pacate, majoritatea tinerilor incearca sa obtina o adeverinta de la o firma “prietena de familie” si sa scape repede. Este o prostie fara de margini. La fel de mare prostia ca sa obtii adeverinta sa nu faci sport. Se iroseste o ocazie imensa de a acumula experienta si de a avea ce sa scrii in CV. Ca de obicei, “smecherii” sunt niste prosti, care vor regreta mai incolo aceste decizii.

Prin voluntariat si practica ai sansa UNICA sa obtii experienta si inca un paragraf in CV. De ce? Pentru ca te duci la o firma sau un ONG si le spui.

Vreau sa lucrez GRATIS pentru voi, sa invat. Si pentru ca eu sunt foarte ambitios si serios, daca dupa o luna o sa va placa de mine (si mie de voi), voi o sa vreti sa raman la voi. Daca nu, cel putin aveti parte de energia mea timp de o luna fara sa dati un singur ban.

Si, statistic vorbind, aproape 90% din entitatile din tara asta apreciaza ceva care este gratuit.

Si daca tot lucrezi gratuit, macar sa lucrezi pentru cea mai tare companie/ONG si in cel mai bun departament, care sa te ajute in viitoare ta cariera (experienta wow + sune bine in CV). Daca vrei sa lucrezi in marketing, du-te sa iti oferi gratis serviciile de voluntariat/practica la cele mai tari companii recunoscute pentru marketingul lor. Daca vrei sa faci cariera in dansul pe sarma, du-te unde se face dans pe sarma.

A doua componenta: Sa nu astepti pana la 25 de ani, cand absolvi toate universitatile, masterele si doctoratele posibile ca sa obtii ceva experienta. Detalii in lectia urmatoare “Ce sa aleg, distractie sau munca”…

Questions