Eu cati bani merit?

baniConteaza foarte mult sa iti stii valoarea. Dar cand esti la inceputul carierei, nu ai o idee clara despre capabilitatile tale, in plus nu ai un istoric la care sa te referi. Asa ca, cand iti pui problema eu cati bani sa ceri pentru serviciile tale, incerci sa te uiti in stanga/dreapta, sa vezi care este pretul pietei si sa te marketezi in functie de asta.

In general, regula de aur este ca tu meriti exact cati bani faci. 🙂 Stiu, suna ciudat, dar face sens. Sa va explic.

Sa zicem ca te angajezi pe 800 ron net, care este salariul minim, sapand santuri pentru gaze. Si tu esti expert in rachete interplanetare. Degeaba esti geniu, daca patronul respectiv are nevoie de cineva cu muschi care sa sape santul. El plateste pentru munca de care are nevoie, nu pentru cunostintele tale avansate. Tu trebuie sa te duci unde iti poti valorifica abilitatile cat mai bine.

Nu mai vorbim ca daca esti savant in rachete sunt slabe sanse sa ai muschi necesari pentru sapatul santului, asa ca nu esti la fel de productiv ca ceilalti muncitori. Asa ca, din acest punct de vedere, ceilalti muncitori ar trebui sa castige mai multi bani ca tine, sapator de santuri, pentru ca ei sunt mai productivi.

Tu trebuie sa tinzi sa iti valorifici competentele. Te duci la NASA si te angajezi acolo pe mii de dolari. Acolo meriti acei bani. La sapat de santuri nu ii meritai.

Si mai este un aspect care merita discutat. Intotdeauna tu ai de ales. Daca ii ceri sefului o marire de salariu ca tu crezi ca meriti si el nu ti-o da (chiar daca e justificat sau nu), tu meriti cati bani primesti. Evident poti sa negociezi. Cu cat negociezi mai bine, cu atat meriti mai mult deci o sa si primesti mai mult.

Daca nu iti convine, atunci e foarte simplu. Poti sa pleci, sa iti faci si tu o firma similara si sa incerci sa castigi bani, si atunci nu mai ai limita ce poti castiga, decat limita ta. Cand esti antreprenor, atunci castigi fix cat meriti, fara sa poti da vina pe cineva ca nu iti mareste salariu. 🙂

Deci, daca tu crezi ca meriti mai multi bani, vezi ce optiuni ai. 🙂

Questions