Ce fel de job mi se potriveste?

Sunt 2 tipuri de joburi. Unele care te ajuta in mod direct in viitoarea ta cariera si altele care te ajuta indirect.

O sa incep cu ultimele. Cele care te ajuta indirect. Sunt joburi ocazionale, in diverse domenii. Oricum, sunt sanse mari ca tu sa nu stii ce vrei sa faci in viata de acum, si atunci, facand lucruri diverse, incepi sa iti dai seama ca un domeniu iti place, altele nu iti plac. Plus ca poti sa faci niste bani pe termen scurt. Aceasta perioada de tatonari iti va prinde bine sa te documentezi.

Poti sa lucrezi chelner, barman, in constructii, sa vinzi ceva in piata, sa fii comis voiajor, sa enervezi oamenii vanzandu-le forex. Poti sa iti vinzi forta bratelor sau forta creierului. O faci pentru bani si pentru experienta. Dar, pentru cariera ta viitoare de marketing, sa iti pui in CV ca ai fost piccolo sau ca ai carat cartofi cu spinarea (cum am fost eu), nu o sa te prea ajute.

obiectiveCealalata categorie de joburi sunt cele in care ai de invatat o gramada de lucruri pentru cariera viitoare. Sa zicem ca vrei sa lucrezi in marketing. Atunci ar ajuta sa lucrezi ca primele joburi (chiar pro-bono) pentru companii recunoscute in marketing, doar ca sa strangi experienta si sa ai ce sa pui la CV.

Poate ca o sa castigi mai putini bani acum decat daca ai lucra chelner intr-o carciuma de lux, dar pe termen lung o sa castigi mult mai mult.

Atentie! Exista un mare pericol. Multi tineri, care dau cu nasul de bani, zic ca l-au apucat pe Dzeu de un picior si se intampla 2 lucruri. Ori lasa scoala mai moale, ori prefera sa isi piarda ani din viata lucrand pe joburi dubioase care genereaza mai multi bani, si fara viitor.Ei vor regreta mai incolo ca nu au experienta intr-un domeniu cu plusvaloare. Am vazut asta la prea multi oameni.

Daca tot esti o persoana logica, construieste-ti cariera inca de la inceput. Gandeste-te pe termen mediu si lung, nu pe termen scurt.

Questions