Angajarea pe pile versus networking

Tu cate conexiuni ai? Cate persoane care te-ar recomanda altcuiva?

Tu cate conexiuni ai? Cate persoane care te-ar recomanda altcuiva?

In general, o companie, cand cauta om pentru o pozitie, cauta in 3 locuri, in ordine: In cadrul firmei, prin recomandari si in lumea larga.

Evident, daca vrei sa acoperi un post, te uiti daca ai om in  companie pentru asta. Daca nu ai, atunci ii intrebi pe angajatii tai si pe cunoscutii tai daca stiu pe cineva de incredere pentru postul respectiv. La cata neseriozitate este in randul candidatilor si la cat se fura, e normal sa vrei sa ai oameni la care sa stii ceva referinte dintr-o sursa de incredere.

Si daca nu reusesti de nici o culoare sa angajezi pe nimeni prin primele 2 metode, atunci pui anuntul pe BestJobs sau site-uri similare. Eventual, pentru pozitii mai inalte, poti sa apelezi la companii de head-hunting.

Si tu, daca ai fi factorul de decizie, ai face la fel.

Pentru ca prin pile se pot angaja 2 tipuri de oameni. Cei potriviti pentru locul potrivit si cei nepotriviti (adica sa angajezi pentru ca cineva da o spaga sau o alta forma de compensatie, dar care persoana nu va performa in cadrul postului). Aceasta a doua categorie de angajari pe pile se intalneste in proportie majoritara in cadrul posturilor la stat. In schimb, un privat nu isi permite sa angajeze o petarda pe un post si sa nu produca (direct sau indirect). Si, datorita acestui tip de pile, conceptul de pile este privit per ansamblu negativ in Romania.

In schimb, oriunde in lumea civilizata, relationarea cu cat mai multi oameni, care iti cunosc brandul personal iti cresc sansele dramatic pentru angajare. Pentru ca in acea a doua faza a angajarii, cand angajatorul intreaba in stanga si in dreapta daca “stii pe cine care ….?”, daca aveti o cunostinta comuna, poti castiga jackpotul. Dar totul tine de brandul personal si de cat de multi oameni stiu de el.

Degeaba esti cel mai tare din parcare, daca nu stie de tine nimeni. Si degeaba stiu toti de tine, dar stiu ca esti varza. In ambele cazuri nu vei fi recomandat.

Tine DOAR de tine ca sa iti cresti lista de pile si relatii si sa te asiguri ca ei stiu ce oferi si cand vor avea ei nevoie de aceste lucruri (sau au prieteni in nevoie), sa apeleze la tine.

IMPORTANT! Pilele se fac personal, mult mai repede si mai bine decat pilele mostenite de la parinti! Chiar daca parintii tai au zero pile, tu, de acum poti sa iti cresti lista de pile/relatii, care sa te ajute in viata!

Cum ziceam, totul tine de tine!

Questions