95% dintre CV-uri sunt varza. Afla cum sa-l perfectionezi pe-al tau.
Am auzit foarte multi tineri deprimati care imi spun “Am trimis foarte multe CV-uri si nu m-au chemat nici macar la un interviu. Sigur s-au dat toate posturile pe pile. 🙁”
Si atunci le cer sa imi trimita CV-ul lor, sa vad si eu ce scrie in el. Moment in care, in cele mai multe cazuri, ma iau cu mainile de cap. De ce?
95% dintre CV-urile care sunt in momentul de fata “pe piata” sunt varza. Cu alte cuvinte, sunt intr-o stare atat de precara, incat nu este de mirare ca nimeni nu i-ar angaja.
Vreau sa va impartasesc care sunt principalele greseli intr-un CV, ca sa va asigurati ca voi nu le faceti:
Greseli de gramatica.
De la cuvinte cu litere mancate, pana la o punctuatie incorecta. De la emoticoane pana la diacritice transformate in vorbire de chat cu sh, tz, etc. Unii nici macar nu folosesc spatiile corespunzator. De exemplu, cand iti dai adresa si spui “bl 4,ap39” deja ai 6 greseli! Ar trebui sa fie “Bl. 4, Ap. 39”.
Fiti PERFECTI in CV, pentru ca altfel angajatorul va spune: “Daca omul asta nu a fost in stare sa scrie 2 foi de hartie impecabile, cand a avut tot timpul din lume sa o perfectioneze, de ce sa il angajez si sa imi greseasca un raport banal?”. Trebuie sa fiti PERFECTI. Musai trimite CV-ul la minim 2 alte persoane (pe care le stii ca sunt chitibusare) sa ti-l corecteze.
Poza
Daca ai o poza care sa te avantajeze, pune-o in CV. Daca nu, nu. Am vazut CV-uri in care erau puse poze de la bairame, de la mare, cu fundale total dubioase. Unii cred ca au simt artistic si prin asta fac mai mult rau decat bine.
Incearca sa pui o poza clasica, in care sa fii doar tu in poza :), sa fii cat mai business, si sa incerci sa generezi prin poza ta INCREDERE ca esti in stare sa te integrezi in compania respectiva si sa fii de succes.
Poti sa faci aceasta poza special pentru aceasta ocazie. Imbraca-te frumos, decent, nu cu lant de aur la gat, ochelari de soare si creasta, si roaga un prieten sa te fotografieze pana iesi bine 🙂
Abtine-te de la comentarii
In foarte multe CV-uri exista comentarii de genul: “Am lucrat la firma X, dar sunt neseriosi”. “Faceam X, Y si Z, dar nu castigam cat as fi meritat”. NU trebuie sa existe astfel de comentarii. Fiti cat mai profesionisti. Prezentati real
Care este cel mai important lucru in CV
Cel mai important aspect intr-un CV este experienta de munca. Oricat de putina experienta de munca ati avea, trebuie sa o scoateti in evidenta, pentru ca principala intrebare a unui angajator este (nu ce scoala ai terminat si ce hobby-uri ai) ci ce stii sa faci si ce fel de om esti. De aceea trebuie sa demonstrezi cat mai clar ce calitati ai.
Formatarea CV-ului
Ai mai multe optiuni: CV format clasic, european, in engleza sau romana, etc..
Eu sugerez sa il faci in engleza direct, nu in romana. O sa fii perceput mai bine.
Nu te duce la o intalnire cu un CV exportat de pe BestJobs. Denota neglijenta si angajatorilor evident ca nu le place.
In ordinea importantei: date despre tine, date despre ce ai facut (munca + voluntariat), date despre abilitati de care ar avea nevoie (limbi straine si calculatoare), recomandari (persoane, de preferinta recognoscibile, ori ele, ori compania unde lucreaza), alte informatii.
Intervalele sa le pui sub forma de luna-an. Adica, locul de munca x august 2011 – septembrie 2012
La fiecare loc de munca trebuie sa spui cateva informatii, sa clarifici omului ce faceai acolo.
– Compania, din ce domeniu era, cati angajati avea.
– Tu cui raspundeai si eventual cati oameni aveai in subordine
– Ce responsabilitati aveai, rezultate si pozitie.
Pune-ti si contul de facebook. Dar DOAR daca te avantajeaza. Daca esti SexyRoxy69 pe facebook, mai bine nu.
Daca ai adresa de email “colorata”, gen iubytzyka_2012@yahoo.com, las-o balta si fa-ti una gen prenume.nume@gmail.com. Eventual o poti redirecta catre cea pe care o folosesti in mod constant. Fii profi.
Fa-ti cont pe linkedin si pune linkul in CV.
Ideal, cumpara-ti domeniul personal .ro si adresa de email sa o faci pe domeniul tau. Eventual, pe domeniu sa iti faci si blog, ca sa se vada ca esti un lider de opinie.
Stii vorba aia: “Imbraca-te si poarta-te ca omul care vrei sa fii”. Si o adresa de email gen “iubitica” iti ingusteaza destul de mult optiunile 😉
Ar mai fi destule, dar cu alta ocazie. Multa bafta!