7 – Retele sociale: Facebook, LinkedIn, Twitter
Modul de a gandi din spatele unei cresteri organice a unui brand pe Facebook
Facebook este compania care a avut cel mai mare impact asupra internetului dupa Google. A spune ca Internet = Facebook nu este chiar o exagerare.
A inceput ca acel loc unde puneai fotografii si citeai stiri despre prietenii tai. Acum este locul unde comertul online este creat si transformat in fiecare zi.
Important:
Toti prietenii tai fac parte din echipa ta de marketing. La fel, sunt membri in echipa si prietenii prietenilor lor pentru ca orice informatie din profilul tau cu care prietenii tai interactioneaza este vizibila si pentru toti prietenii lor.
A folosi mijloacele de promovare oferite de Facebook gratuit (profil, pagina) sau platite (Facebook Ads) este esential pentru orice organizatie deoarece majoritatea clientilor sai sunt acolo IN FIECARE ZI.
In acelasi timp, trebuie sa nu supraestimezi Facebook. Este doar un instrument. O poarta de acces care duce la singura destinatie care conteaza: website-ul clientului tau.
Nu o sa iti explic cum sa creezi un cont de Facebook sau cum sa il utilizezi. Facebook si alte zeci de website-uri fac acest lucru foarte bine. Ceea ce vreau eu sa intelegi si sa adopti este un tipar de gandire, o strategie, pasii pe care trebuie sa ii urmezi in dezvoltarea unei prezente solide pe Facebook.
Vei trece prin urmatoarele 7 etape:
1. Te plimbi: perioada in care intelegi cum functioneaza Facebook, cum sa creezi o pagina, etc.
2. Faci cunostinta: adaugi ca prieteni toate persoanele de pe lista ta de email sau pe care le cunosti. Ideal este sa ai un cont de gmail.
3. Creezi conexiuni: dintre toti cei cu care intri in contact alege pe cei mai influenti si discuta cu ei. Distribuie mai departe informatiile furnizate de acestia. Mai tarziu se vor dovedi utili pentru ca si ei vor distribui mesajele pe care le vei publica tu. Daca poti sa te intalnesti cu ei in realitate, fa-o.
4. Devii vizibil: te vede lumea. Exact asta se va intampla daca vei incepe sa distribui continut mult si de calitate.
5. Lansezi produsul sau serviciul pe care il oferi: acesta este momentul in care le ceri prietenilor tai sa te ajute.
6. Ramai in lumina reflectoarelor: din acest moment a intra pe Facebook in fiecare zi devine obligatoriu.
7. Nu uita sa dai inapoi: Promoveaza-i pe cei care te-au promovat. Spune multumesc. In acelasi timp nu uita ca Facebook nu este viata ta. Este un loc unde intalnesti prieteni si faci bani.
Aceste 7 etape urmeaza tiparul de construire a unei conexiuni despre care am vorbit la lectia despre brand-ul personal online: Te cunosc → Te plac → Am incredere in tine.
De ce LinkedIn este o retea sociala foarte speciala
LinkedIn este o retea sociala speciala. Este reteaua mea favorita datorita faptului ca este o retea in care profesia pe care o ai conteaza. Intalnesti oameni reali cu probleme serioase si nu esti nevoit sa filtrezi prin atat de multa informatie ca cea oferita de Facebook sau Twitter.
Aici oamenii nu isi permit sa isi puna in pericol STATUTUL SOCIAL ONLINE.
Pentru LinkedIn PREZENTA SOCIALA ONLINE si STATUTUL SOCIAL ONLINE sunt identice in foarte multe aspecte.
Profilul pe care ti-l construiesti este constituit din informatii care demonstreaza ca alti oameni, organizatii sau institutii de invatamant iti recunosc experienta si cunostintele acumulate.
De la diplomele de studii pana la pozitiile pe care le-ai ocupat in diferite organizatii, toate spun cate ceva despre faptul ca altii te pretuiesc pentru ceea ce stii sa faci. Recomandarile pe care ti le scriu cei cu care ai lucrat spun de asemenea ceva pozitiv despre tine.
Mai mult decat orice alta retea sociala, LinkedIn sintetizeaza relatiile virtuale care iti pot aduce profit tie personal sau organizatiei pentru care lucrezi. Ai acces la organizatii si oamenii care lucreaza acolo, dar mai ales la functiile pe care acestia din urma le ocupa in organizatii.
Vei avea cea mai importanta informatie despre cei cu care comunici: ce pozitie ocupa in organizatie. Vei sti ce putere de decizie au si ce ”greutate” are recomandarea pe care o fac catre altcineva din aceeasi organizatie.
LinkedIn cuprinde atat partea de a crea conexiuni (networking) combinata cu oportunitatea de a cere ajutor, de a pune si raspunde la intrebari, cat si partea de socializare, de a afla noutati din industria care te intereseaza, de a descoperi oportunitati de slujbe sau afaceri si de a imparti informatii cu altii.
Pentru a iti crea si consolida brand-ul personal pe LinkedIn ai la dispozitie foarte multe instrumente de la tipul de bloc cu informatii pe care il introduci in pagina ta de profil pana la diferite aplicatii conectate la website-uri partenere.
Ce se intampla? in 140 de caractere
Twitter este o retea sociala unde poti sa raspunzi la intrebarea ”Ce se intampla?” in 140 de caractere.
Crearea unui cont de Twitter este simpla. Numele de utilizator va deveni si adresa ta de twitter. Exemplu: http://twitter.com/EmanuelGrigoras. Din acest moment poti sa postezi continut scris sau link-uri catre pagini de web. Intrebarea este: cine va citi acest continut si de ce?
Raspunsul incepe, ca pentru orice retea sociala, cu definirea tipului de informatie pe care vrei sa o transmiti. Ca Social Media Manager doresti sa iti creezi o prezenta online pe care apoi sa o poti vinde catre clienti direct, ca public ce tine cont de recomandarile tale, sau indirect, ca dovada ca poti construi o comunitate in aceasta retea sociala.
Raspunsul este ceea ce face Twitter un instrument extraordinar:
Poti incepe o conversatie instantaneu cu oricine.
Poti primi instantaneu informatii care sunt interesante pentru tine ”urmarind” pe cei care genereaza acele informatii.
Poti sa intri in contact cu cei care au influenta foarte mare online referitor la subiectele care te intereseaza.
Pasii pe care trebuie sa ii faci sunt urmatorii:
- Deschide un cont.
- Alege un nume de Twitter care poate fi numele tau intreg, prenumele si initiala numelui de familie sau un cuvant care te reprezinta. Pentru ca este contul care te reprezinta, ai grija ca numele tau real sa apara undeva in profil.
- Alege o fotografie in care fata ta sa se vada cel mai bine. NU incerca sa gasesti o fotografie in care ai in spate un peisaj, etc. Oamenii vor sa asocieze un chip unei informatii pe care o primesc.
- Alege cu grija link-ul pe care il vei trece in profil. Poate fi blog-ul tau personal sau contul de LinkedIn.
- Incepe sa urmaresti (follow) oamenii care ti se par interesanti INCET. FOARTE INCET. Nu da follow la 500 de oameni intr-o zi. Cantitatea nu este un criteriu. Calitatea este.
- Acorda atentie la tweet-urile celorlalti. Daca ti se pare ceva interesant, raspunde sau multumeste persoanei respective cu un mesaj incluzand ”@”.
- Foloseste functia de retweet (RT) de fiecare data cand gasesti o informatie care ar fi utila sau interesanta pentru cei din reteaua ta.
- Cauta instrumente care iti permit sa automatizezi unele procese, ca de exemplu care sa iti permita sa programezi in timp tweet-uri.