6 – WordPress – prezentare generala

Prezentare generala

wordpress

Exista mai multe platforme utilizate in construirea de website-uri / blog-uri. Cea pe care o recomand este WordPress. Are avantajul unei comunitati active care dezvolta permanent noi teme si plugin-uri.

Pentru informatii detaliate despre WordPress, acesta este locul unde gasesti ce ai nevoie: http://codex.wordpress.org . De asemenea, exista un numar foarte mare de blog-uri si forum-uri unde vei gasi informatia de care ai nevoie la un moment dat.r.

Dupa ce cumperi un domeniu de internet de la www.rotld.ro, www.godaddy.com, etc, trebuie sa il gazduiesti undeva. Este ca si cum ai cumparat o carte (domeniu – numeletau.ro), o pui intr-un raft de biblioteca (gazduire/hosting), iar apoi stabilesti niste reguli pentru cine si cum o citeste (instalezi WordPress si creezi continut care sa fie citit de vizitatori).

hostingPentru hosting recomand un singur furnizor: HostGator.

Cel mai ieftin pachet de hosting este Hatchling Plan care iti permite să ai un singur domeniu principal și un număr nelimitat de domenii secundare. Domeniile secundare le vei folosi pentru a crea website-uri demonstrative pentru clienti.
Exemplu:
domeniu principal – www.socialmoneymakers.com
domeniu secundar – www.ro.socialmoneymakers.com.

Eu recomand Baby Plan pentru că permite un număr nelimitat de domenii. Asta pentru că, în timp, îți vei construi mai mult de un website.

Este cel mai potrivit pachet  pentru că:

  1. Permite găzduirea unui număr nelimitat de domenii
  2. Ai opțiunea de 1-click install pentru WordPress
  3. Costul este sub 10$ pe lună

Un număr nelimitat de domenii este o opțiune bună. Îți permite să creezi un număr mare de subdomenii pe care să le folosești pentru a crea site-uri demo destinate clienților tăi.

HostGator tocmai a lansat o serie de tutoriale video pentru cPanel (sistemul de administrare. Le gasesti aici cPanel Tutorials HostGator

WordPress se instalează cu ajutorul unui software numit Fantastico De Luxe care face tot procesul foarte ușor și intuitiv, iar printre tutorialele mentionate in link-ul de mai sus vei gasi si unul foarte simplu pus la dispozitie de HostGator:

Configurare WordPress

WordPress este platforma folosita pentru publicarea unui blog sau website online. Are doua componente principale:

  1. Externa: website-ul propriu-zis

  2. Interna: sistemul de administrare – CMS (Content Management System)

Componenta externa are o structura generala compusa din:

  • Header – partea de sus a paginii cuprinzand meniul si o grafica specifica.
  • Blocul principal (content) – ocupa primele doua treimi sub header si prezinta continutul paginilor sau articolelor din blog.
  • Sidebar – ultima treime sub header in care este prezentat continutul creat cu ajutorul plugin-urilor.
  • Footer – partea de jos a paginii. Cuprinde de obicei continut creat de plugin-uri.

Acesta structura externa poate fi diferita in functie de tema folosita. Tema constituie designul componentei externe a WordPress. Pe langa temele generale oferite de WordPress, exista dezvoltatori independenti care furnizeaza teme gratuit ori contracost. Eu folosesc pentru mine si clientii mei temele oferite de www.elegantthemes.com.

Componenta  interna.
Accesul la CMS se va face utilizand numele de utilizator si parola la adresa: www.numesite.ro/wp-admin. Aici vei descoperi un meniu cu urmatoarele componente:

Dashboard – pagina de raportare care cuprinde un sumar al informatiilor importante despre website.
Posts (Articole) – componenta de administrare a blog-ului. Aici creezi articole care vor contine informatii sub forma de text, fisier audio, foto sau video. Articolele pot fi structurate pe capitole numite categorii. FOLOSITA PERMANENT.
Media – pagina de administrare a fisierelor foto, audio si video. FOLOSITA RAR.
Links – aici poti crea o lista de link-uri catre website-uri externe. Aceasta este inclusa in componenta externa a WordPress in sectiunea sidebar. FOLOSITA RAR.
Pages – componenta de administrare a paginilor din website. Acestea sunt create in forma fixa si sunt modificate foarte rar. FOLOSITA RAR.
Comments – pagina de administrare a comentariilor pe care le fac vizitatorii tai. Poti sterge sau modifica continutul acestora chiar si dupa ce le aprobi aparitia in componenta externa a WordPress.
Appearence – componenta importanta care cuprinde optiunile urmatoare:
Themes – alegerea temei folosite.
Widgets – blocuri de informatii cu continut creat de obicei prin utilizarea plugin-urilor si localizate extern in sidebar sau footer.
Menus – permite crearea unor meniuri personalizate care sa cuprinda atat pagini cat si categorii de articole sau link-uri externe.
Background – culoare sau imagine care ocupa spatiul extern temei pentru componenta externa.
Editor – permite editarea directa a fisierelor CSS sau PHP.  Utilizarea acestei optiuni necesita cunostinte avansate.
Plugins – aplicatii care permit automatizarea sau crearea unor posibilitati de a interactiona direct cu surse externe de informatii, modificarea design-ului, imbunatatirea optimizarii website-ului si altele.
Users – administrarea utilizatorilor aplicatiei si a nivelului de acces acordat acestora.
Tools – functia principala este aceea de exporta sau importa un fisier continand structura de pagini si articole a website-ului.
Settings – componenta importanta ce cuprinde:
General – numele site-ului.
Writing – optiuni privind interfata folosita pentru scrierea unei pagini sau a unui articol.
Reading – posibilitatea de a afisa pe homepage (pagina principala a website-ului) o pagina fixa sau o lista de articole.
Discussion – administrarea sistemului de acceptare si afisare a comentariilor.
Media – definirea marimii standard pentru imaginile folosite in blog.
Privacy – optiunea de permite sau nu motoarelor de cautare sa indexeze website-ul.
Pemalinks – defineste modul in care va arata adresa individuala a fiecarui articol si a fiecarei pagini.

internet-marketing

Important:

Invata din greselile pe care le vei face construind propriul tau site si prezenta ta online. Analizeaza pasii pe care ii faci si defineste proceduri de lucru.  In acest fel vei putea sa incluzi in serviciile tale o oferta de suport pe termen lung pentru problemele pe care le-ar putea avea clientul.
De asemenea, vei putea oferi seminarii online prin care sa instruiesti angajatii clientului in utilizarea platformelor de social-media. Asta va insemna pentru tine profit lunar, costuri mai scazute si oportunitatea de a lucra din propria casa.

Questions