4 – Brand-ul personal

Ce este brand-ul personal?

„Regardless of age, regardless of position, regardless of the business we happen to be in, all of us need to understand the importance of branding. We are CEOs of our own companies: Me Inc. To be in business today, our most important job is to be head marketer for the brand called You.” – Tom Peters

”Indiferent de varsta, indiferent de statut, indiferent de tipul de afacere in care activam, toti trebuie sa intelegem importanta brand-ului. Suntem directorii executivi ai propriilor noastre companii: Eu SRL. Cea mai importanta slujba pe care o poti avea astazi este sa fii directorul de marketing al brand-ului Tu” – Tom Peters

Ce este brand-ul personal?

Conceptul de personal branding / brand personal este familiar, chiar daca nu exista un cuvant care sa aiba aceeasi semnificatie in limba romana.

S-a trecut dincolo de stadiul in care a avea un cont pe LinkedIn sau un profil pe Facebook avea o semnificatie. Este preferabil sa nu ai deloc decat sa existe si sa nu contina informatii actualizate la zi. A exista alaturi de sute de milioane de utilizatori pe Facebook nu inseamna nimic atat timp cat actiunile tale si raspunsul celorlalti nu te califica in ochii lor ca o persoana careia merita sa i se acorde atentie.

personal-brand

Cum se creeaza brand-ul personal?

PREZENTA SOCALA ONLINE o creezi tu. Cine te cunoaste mai bine decat tu insuti?

STATUTUL SOCIAL ONLINE este creat de ceilalti, de cuvantul/cuvintele, sentimentul/sentimentele cu care oamenii asociaza numele tau in acest moment. Acum! In momentul in care citesti aceste randuri!


Exercitiu 1

Cauta numele tau pe motoarele de cautare (Google, Yahoo, Bing) si vezi ce rezultate apar. Cu siguranta ca printre primele rezultatele vor aparea profilele pe care le ai create pe o retea sociala (Facebook. LinkedIn, etc.). In mod ideal, vei gasi si blog-ul tau, daca ai unul.
Intrebare: Ce informatii gasesti online atunci cand cauti numele tau si cum poti imbunatati aceste rezultate?


Exercitiu 2

Alege orice persoana publica si scrie 5 cuvinte care pot fi asociate cu numele acelei persoane. Nu are importanta daca acele 5 cuvinte descriu ceva bun sau rau. Ceea ce este conteaza este ca acea persoana este recunoscuta dupa acele 5 caracteristici de foarte multi oameni.
Intrebare: Care sunt cele 5 caracteristici cu care asociaza oamenii numele tau in acest moment?


Ca Social Media Manager nu este de ajuns sa apari intr-o cautare online. Trebuie ca toate acestea sa constituie un intreg. Sa folosesti un sistem unitar de monitorizare si actualizare, precum si de publicare/comunicare cu ceilalti.

Cum se mentine brand-ul personal?

Mentinerea brand-ului personal este un efort continuu. Modul in care ajungi sa interactionezi cu ceilalti si sa pastrezi relatia formata pe termen lung urmeaza acelasi traseu ca si in viata reala:
Acest traseu este cel pe care il urmeaza interactiunile umane inca din scoala primara. Asa incep primele interactiuni sociale, iti faci primii prieteni, etc. Mediul online functioneaza bazat pe aceeasi logica, iar procesul decizional este mult mai rapid.

Te cunosc → Te plac → Am incredere in tine

Odata ce ai creat un profil intr-o retea sociala incepe prin a adauga oameni pe care ii cunosti. Apoi adauga expertii in domeniul respectiv sau pe cei mai importanti oameni din comunitate..

Asculta, observa si, treptat, intra in conversatie. Cere si ofera, aduna si da mai departe informatii pe care le consideri valoroase pentru tine si care ii pot ajuta pe ceilalti.
Nu iti oferi serviciile si nu vorbi despre produsele tale de la inceput. Esti in etapa in care oamenii inca se decid daca te plac sau nu. Leaga fiecare profil de sursa: blog-ul tau. Acolo spune ce doresti. Acolo prezinta produse si servicii pentru ca oamenii care fac alegerea voluntara de a vizita blog-ul tau au facut primul pas spre a avea incredere in tine.

In permanenta monitorizeaza. Inca din primul moment creeaza statistici despre cati prieteni ai pe Facebook, cati oameni te urmaresc pe Twitter, etc. Monitorizeaza traficul pe blog si stabileste obiective privitoare la trafic si numar de contacte sau numar de actiuni prin care sunt preluate informatiile pe care le distribui (nr. de retweet-uri etc).

Nu uita ca primul si cel mai important client al tau esti chiar TU!

Questions