3 – Social Media Manager angajat vs. freelancer
Profesia de Social Media Manager
Un Social Media Manager face posibila comunicarea unei organizatii cu mediul online. Este cel/cea care:
- Creeaza prezenta online a unei organizatii (Website, Blog, Facebook, Twitter etc.).
- Creeaza continut online, il distribuie si il actualizeaza.
- Pastreaza si creste reputatia organizatiei.
- Pastreaza clientii vechi informati si aduce clienti noi.
Desi este o profesie noua, aparuta in ultimii ani si nu are un cadru institutional foarte bine definit, nu este in nici un caz o profesie in care incepi de la zero. Fundamentul pe care iti vei construi cariera de Social Media Manager este reprezentat de cumulul tuturor experientelor educationale, personale, de viata in general pana in acest moment si pe al celor pe care le vei acumula in continuare.
Fii pregatit sa depui efort si timp pentru a invata. Vei deveni un Social Media Manager daca vei intelege conceptele teoretice explicate in acest curs si vei exersa activitatile practice aferente.
Citeste si reciteste acest capitol. Nu sunt doar descrieri ale unor activitati. Sunt notiuni fundamentale carora le vei crea propria definitie in functie de experienta ta profesionala de pana acum. Majoritatea cuvintelor sunt parte din vocabularul unui Social Media Manager. Invata si foloseste aceste cuvinte pentru a descrie serviciile pe care le vei vinde si pentru a iti defini identitatea profesionala.
Este o profesie pe care o poti practica in calitate de consultant independent, avand un numar relativ mare de clienti, sau in calitate de angajat al unui singur client. Varianta pe care o alegi trebuie sa fie motivata nu de ofertele pe care le primesti, ci de felul in care vrei sa traiesti.
Atunci cand ai o disponibilitate mai mare pentru risc si simti ca iti poti asuma responsabilitatea de a livra rezultate fara presiunea unui program fix de lucru la sediul angajatorului, ofera servicii in calitate de consultant independent. Astfel, vei obtine mai multi bani si iti vei administra singur o resursa foarte pretioasa: timpul.
Daca te simti mai bine atunci cand iti concentrezi atentia asupra unei singure organizatii si iti gasesti echilibrul intre viata personala si viata profesionala ca angajat, atunci construieste-ti PREZENTA PERSONALA ONLINE si directioneaza mesajul tau catre industria si organizatia pentru care doresti sa lucrezi.
Este intelept sa nu lasi pe altii sa ia aceasta decizie pentru tine.
Printre elementele comune acestor doua tipuri de Social Media Manager sunt:
1. Instrumentele fizice si virtuale pe care le folosesti
- computer
- telefon
- retele sociale
- blog/website
2. Tipurile generale de activitati
- Publicarea de mesaje in numele clientului si a raspunde la mesajele primite de catre client.
- Distribuirea mesajelor/informatiilor generate de altii in masura in care acestea sunt utile organizatiei client sau clientilor acesteia.
- Crearea si mentinerea prezentei online a clientului.
3. Definitia esecului:
- Momentul in care constati ca nu mai ai timp sa iti desfasori activitatea specifica deoarece ai devenit un om bun la toate.
- Momentul in care constati ca nu mai ai timp sa controlezi toate instrumentele si platformele sociale pe care le administrezi pentru ca sunt prea multe.
4. Definitia succesului:
- Ai reusit sa contruiesti pentru client o strategie de social media cu proceduri care sunt cunoscute si respectate.
- Succesul tau nu este calculat doar in functie de profit in ROI (return on investment), ci si in functie de pierderile care nu au avut loc, respectiv ROI-SM (return on ignoring social media).
- Poti demonstra corelatia intre activitatile tale si cresterea reputatiei organizatiei, pastrarea clientilor existenti si cresterea numarului de potentiali clienti interesati de produsele si serviciile vandute de catre organizatie.
Social Media Manager angajat intr-o organizatie
Un Social Media Manager angajat intr-o organizatie nu foloseste in mod necesar aceasta denumire. Organizatiile pot avea cerinte diferite de la mediul online. Unele doresc sa isi promoveze produsele si sa le aduca la cunostinta potentialilor clienti, altele doresc sa creeze comunitati in jurul serviciilor oferite, altele combina si adauga in nenumarate moduri oportunitatile oferite de social media.
Cateva din denumirile intalnite sunt: Social Media Strategist, Community Manager, Social Media Marketing Manager, Online Communications Manager, Social Channel Manager si nu in ultimul rand Public Relations (PR) Manager.
Activitatile pe care le desfasoara intr-o organizatie un Social Media Manager angajat pot fi grupate astfel: Creatie, Interactiune, Educatie, Monitorizare.
1. Creatie
Existenta unei organizatii in retelele si platformele sociale se creeaza. Este nevoie de o persoana care sa se ocupe de acest lucru. El/ea determina cele mai bune instrumente de comunicare, recomanda si decide forma in care se va face aceasta comunicare. Creeaza continut. Creeaza comunitati. Creeaza o retea activa de “ambasadori” care sa vorbeasca si sa scrie despre organizatie, de la bloggeri externi pana la presa online. Creeaza campanii de marketing online.
Cel mai important: creeaza modalitatea prin care organizatia isi atinge obiectivele. Un mod in care se fac lucrurile privitor la social media si care este influentat de si influenteaza in acelasi timp strategia organizatiei.
2. Interactiune
Profesia de Social Media Manager este proactiva prin excelenta. Interactiunea este componenta care ocupa cea mai mare perioada de timp, dar si cea care prezinta cel mai mare risc de diluare a eforturilor online. Competentele necesare aici nu mai tin doar de a fi un bun project manager, ci mai ales de a iti respecta cu strictete propriile proceduri.
El/ea interactioneaza cu membrii comunitatii online a organizatiei prin intermediul retelei proprii sau a retelelor sociale suport (Facebook, Twitter etc.), prin blog-ul organizatiei si altele. Interactioneaza cu mediul online al industriei in care se afla organizatia, postand sau comentand pe blog-uri/website-uri importante de profil. Interactioneaza orizontal cu celelalte departamente ale organizatiei deoarece toate campaniile de social media necesita suportul intregii organizatii.
3. Educatie
A face educatie ramane elementul care va diferentia un raspunzator la email-uri si mesaje de un administrator al activitatilor privind social media in organizatie. Un Social Media Manager trebuie sa educe oamenii din organizatie in privinta modului in care acestia se comporta online privitor la organizatie. Acest lucru se face prin definirea unor proceduri ideal adunate intr-un regulament intern de Social Media Policy.
In acelasi timp, el/ea educa membrii comunitatii online in utilizarea produselor si serviciilor organizatiei sau privitor la modul in care acestia pot utiliza social media pentru a isi creste propria prezenta online.
4. Monitorizare
Monitorizarea tine nu doar de analiza unor rezultate, cat mai ales de modalitatea in care aceste rezultate sunt comunicate celor interesati.
Un magazin online poate oferi rezultate in cifre care pot fi direct corelate cu un profit sau pierdere financiara. O campanie de social media marketing poate oferi rezultate privitor la reputatia pe care o are organizatia, la reduceri de costuri, la numarul de clienti nemultumiti si cel de potentiali clienti. Asta face mai dificil de justificat necesitatea unui buget in mediul corporatist.
Formatul in care sunt livrate tipurile de informatii cerute sunt diferite in functie de pozitia ierarhica a celui care le primeste. Datele oferite de un instrument gen Google Analytics sunt utile pentru Social Media Manager. Acesta insa va trebui sa traduca acele date in informatii referitoare la social media care sa fie utile departamentelor din organizatie si nivelului executiv din organizatie. Nevoile acestor doi clienti interni sunt diferite.
Departamentele din organizatie au nevoie de informatii de genul: numar de potentiali clienti, multumiri sau nemultumiri ale clientilor existenti, noutati despre competitie, inovatii sau orice alte informatii pe care ei nu mai au timpul fizic de a le acumula singuri.
Nivelul executiv din organizatie nu este interesat de click-uri, ci de trei lucruri:
- Reputatie
- Venituri (aici raportul adus de social media este cumulat cu cel furnizat de alte departamente)
- Satisfactia clientilor si a actionarilor/proprietarilor
In concluzie este o munca frumoasa, atat timp cat reusesti sa gasesti un echilibru intre modul in care te identifici cu organizatia si timpul pe care il acorzi acesteia.
Social Media Manager consultant independent / freelancer
In momentul in care un Social Media Manager ofera servicii avand statutul de consultant independent, vizibilitatea online pe care o are legatura lui cu clientii este diferita. Daca un angajat este o figura publica, parte din imaginea publica a organizatiei, un consultant este de multe ori in umbra. De multe ori textele si actiunile lui online poarta semnatura celor care reprezinta in mod public organizatia.
In timp ce un salariat are nevoie de recunoastere sociala pentru a justifica perceptia ca nu este platit degeaba, un consultant este interesat de trei lucruri:
- sa livreze ce a promis
- sa fie platit
- sa fie recomandat de catre clientii sai altor potentiali clienti
Modul in care isi defineste serviciile un consultant este similar cu cel al organizatiilor specializate in servicii de social media.
Serviciile pe care le ofera un Social Media Manager independent trebuie sa respecte un set de conditii pentru a reduce riscul de crestere nejustificata a volumului de munca sau cel de a i se ridica obiectia ca este platit prea mult.
1. Servicii
Serviciile oferite pot fi structurate in diferite pachete. Ideal nu mai mult de 3-4.
Acestea vor include:
Crearea unei prezente online a organizatiei: website, blog, conturi de Twitter, Facebook etc. Vei observa ca am facut diferenta dintre website si blog. Chiar daca folosesti aceeasi platforma tehnica (ex: WordPress) un blog este doar un loc unde se scriu articole integrat cu retelele sociale.Un website de prezentare este simplu de facut. Uneori insa, un website necesita cunostinte tehnice mai detaliate, precum si alte cunostinte din diverse domenii care sa iti permita sa definesti/redefinesti strategia unei organizatii si sa o traduci in cuvinte, imagini, experienta a utilizatorului pe website.
Un alt element al pachetului de servicii este crearea de continut online, distribuirea si actualizarea lui.
Practic, serviciile oferite trebuie sa acopere dezvoltarea, implementarea si monitorizarea unei strategii de social marketing.
2. Rezultate
Rezultatele obtinute dintr-o campanie de social media nu sunt direct cuantificabile in profit. Diferenta in profit vine din compararea rezultatelor financiare ale organizatiei de la o perioada la alta. Ceea ce obtii insa sunt:
- O mai buna relatie cu clientii actuali si interactiunea cu un numar mare de potentiali clienti
- Pastrarea si cresterea imaginii publice si a reputatiei organizatiei
Aceste rezultate au valoare pentru un proprietar de organizatie care a investit nu doar timp si bani, dar si suflet in organizatia lui. Acesta este tipul de client cu care iti va face placere sa lucrezi.
3. Bani
Banii sunt importanti pentru un freelancer. Nu exista periodicitatea si garantia, oarecum pe termen lung, pe care le ofera un salariu.
Foarte multi furnizori de servicii de e-marketing, social marketing, social media etc., isi prezinta serviciile pe website fara preturi. Exista o explicatie pentru acest lucru. Acest gen de servicii necesita un grad mare de personalizare.
Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ai niste preturi deja definite pentru servicii. Acest lucru te ajuta in procesul de negociere, odata ce ti-ai evaluat in mod echitabil timpul si efortul pe care il presupune un pachet de servicii.